Papsleef’n in de startblokken voor de grote optocht!

De optochtcommissie van de CV de Papsleef’n maakt zich op voor de alom bekende Papsleef’ndag  die wordt gehouden op zondag 3 maart 2019. De dag begint met de optocht. Deze start zoals altijd op het carnavalstijdstip 11:11 uur ter hoogte van de basisschool aan de Vriezenveenseweg. Na de hofauto van Prins Paul de 2e en adjudant Bart komt de muziekvereniging St. Caecilia met haar carnavaleske uitstraling en muzikale klanken langs. In totaal hebben zich 44 praalwagens opgegeven. De grote en kleine wagens zullen de optocht weer kleur geven. De vele prinsenwagens met hoogheden, hofdames en dweilorkesten doen de optocht nog meer carnaval uitstralen. De loopgroepen, de 1 t/m 6-lingen en de basisschoolkinderen komen met de meest creatieve creaties langs het publiek en kunnen altijd op veel waardering rekenen. Prins Paul de 2de  en adjudant Bart zullen met de prinsenwagen van CV de Papsleef’n zich als voorgaande jaren aansluiten bij een kilometerslange, bonte stoet met carnavaleske gezelligheid.

Vroeger
Als we terug kijken in de tijd bestaat de optocht al ruim 40 jaar. Geestenaar en schrijver Tommy Wieringa omschreef in zijn roman De Heilige Rita deelname van de wijk Muldershoek aan de carnavalsoptocht. Enkele citaten uit die roman willen we u niet onthouden:

Om twaalf uur verzamelden de wagens zich in het dorp. De dag begon miezerig, maar zou gaandeweg opklaren, het was waterkoud.In de verte dreef de fanfare de opgewonden klanken van de Radetzkymars voor zich uit.  Het koper schetterde, dof rommelden daarachter de trommels. Kaal en donker verhieven zich de lindes langs de Dorpsstraat, uit café De Lindenboom stroomde op dit uur al licht en feestgedruis. Serveersters in dirndl renden rond met dienbladen bier. Luid zong het volk mee met Es gibt kein Bier auf Hawaii. Clemens de 2de  kreeg de sleutel van de burgemeester overhandigd en blies na een toespraak die niemand verstond op zijn hoorn, waarop de hele meute de straat op zwierde en op de wagens klom. Stapvoets gingen ze achter When The Saint go Marching In aan, de kerk, De Rabobank en de winkels langs. De noabers van de Muldershoek salueerden en richten hun jachtgeweren op het dubbeldekkertje die op de platte wagen stond. Soms marcheerden ze op de plaats op het ritme van de oorverdovende marsen uit de luidsprekers achter op de wagen. Ze hadden een toren van kratten Grolsch aan boord. In de Lindenboom wachtten ze de terugkomst van de stoet af. De fanfare maakte een ronde door de zaal en het feestvierende volk sloot aan in een polonaise.

Mooi om te lezen dat het in 2019 niet veel anders gaat. De regels en wetten zijn wat aangescherpt, maar nog steeds moeten we er samen voor zorgen dat we op Aswoensdag weer kunnen zeggen: Het was een geweldig carnavalsjaar en "Ne'n goei'n Hamer raakt hem altied"!

Opstel- en opbouwterrein
Dit jaar wordt voor het eerst gebruik gemaakt van een opbouw- en opstelterrein. Dit terrein wordt beschikbaar gesteld door Ben Lenferink. Alle deelnemende praal en prinsenwagens nemen daar hun positie in en kunnen er veilig hun wagens opbouwen. In het jaarlijks overleg met de wagenbouwers is geloot om de startnummers. Het betreden van het opbouwterrein kan alleen maar met een speciaal entreebandje en is niet voor het publiek toegankelijk.

Wie gaat er in 2019 met de Papsleef’n wisselbokaal naar huis??
Ook dit jaar zullen de grote carnavalswagens gaan strijden om de prestigieuze “Papsleef’n Wisselbokaal”. Vorig jaar kwam deze eer toe aan CV de Kroegtijgers uit Geesteren. Ieder jaar ligt de kwaliteit en de creativiteit dichter bij elkaar en worden de deelnemende groepen en wagens professioneler. Dat is mooi om te zien. Drank in de optocht is verboden, hier wordt extra op gecontroleerd.

Prijzen
De deelnemers zijn gewend aan een mooie prijzenpot en is het dit jaar ook weer zeer aantrekkelijk om deel te nemen aan deze fantastische optocht. Prins Paul de 2de en adjudant Bart maken na afloop van de optocht om 15:30 uur de prijzen bekend van de 1 t/m 6-lingen, basisschooldeelnemers, geinprijs, route en aanmoedigingsprijs bij residentie Erve Kampboer. Om 16:30 uur zullen de prijzen van de grote wagens, kleine carnavalswagens en grote loopgroepen bekend worden gemaakt bij residentie Zaal Kottink. 

De Schudbuul’n
Ook willen we alle bezoekers van de optocht er op attenderen, dat de duit in de schudbuul tijdens de optocht het mede mogelijk maakt, dat de optocht blijft voortbestaan. De schudbuulleden van deze actie zijn herkenbaar aan de  monnikenkleding met het logo van de Papsleef’n.  Met de kreet: “Met uw duit kan de optocht weer vooruit” onderstrepen we het belang hiervan.

Geparkeerde auto’s langs de route
Om ervoor te zorgen dat de optocht soepel verloopt, wordt gevraagd aan aanwonenden om hun auto niet aan de route te parkeren. Dit om hulpdiensten in geval van nood alle ruimte te verlenen die ze nodig hebben! De weg vanaf de rotonde Vriezenveenseweg tot aan de start van de optocht ter hoogte van de Röringstraat moet worden vrijgehouden.

Pinnen heeft de voorkeur, controle op valse biljetten
Ook dit jaar is het mogelijk om tijdens de gala’s en Papsleef’ndag met de pin te betalen. Dit heeft de voorkeur: meer gemak voor de bezoekers en veiliger voor de organisatie. Daarnaast zal er actief gecontroleerd worden op valse biljetten.

Alcohol tijdens de optocht niet toegestaan
Een aantal jaren geleden zijn de Papsleef’n begonnen met een streng beleid tegen alcohol in de optocht, ook dit jaar zal de organisatie hierop streng toezicht houden. Deelnemers en bestuurders van deelnemende voertuigen die gebruik maken van alcoholische drank worden uitgesloten van prijzen en uit de optocht verwijderd. De organisatie gaat er vanuit dat de Prinsenwagens hierin een voorbeeldfunctie hebben.